هنرهای تجسمی چیست
- فهرست مطالب
- نظرات کاربران
- سایر بخش ها
فهرست مطالب
مبانی هنر تجسمی
عموما هنرهای تجسمی به آن دسته از هنرها گفته میشود که قابلیت تجسم و شکلپذیری دارند و مستقیما به وسیلهی حس بصری درک میشوند. از این جهت به آنها هنرهای بصری(visual arts) هم گفته میشود. تا قبل از سدهی نوزدهم، هنرهای تجسمی به طور خاص به نقاشی، طراحی، پیکرهسازی، معماری، گرافیک، هنرهای تزیینی و برخی از آثار صنایع دستی گفته میشد. اما پس از ابداع عکاسی، سینما و توسعه هنر گرافیک و تصویرسازی، به دلیل رابطهی مستقیم آنها با قوهی بصری و ادراک آنها توسط قوهی بینایی، به همهی آنها هنرهای بصری میگویند.
همهی آثار هنرتجسمی از عناصر بصری معینی شکل یافتهاند. این عناصر در درون اثر روابط زنده و فعالی با یکدیگر دارند و به هیچوجه به عنوان عناصری مفرد و جدای از هم تلقی نمیشوند. به کارگیری عناصر بصری و کیفیت ارتباط میان آنها بستگی به روش و تجربهی هنرمند در انتقال پیام اثر دارد. به بیان دیگر علاوه بر قوه خلاقیت، اثر هنری حاصل تجارب هنرمند و شناخت او از مبانی بصری و مواد و ابزار کار هنری است. هنرمند بهطور اجتنابناپذیری درک زیبایی شناختی، کیفیات روانشناختی، موقعیت اجتماعی و در مجموع ارتباط خود را با جهان در اثرش منعکس میسازد. بنابراین در یک اثر هنری این جنبهها از یکدیگر قابل تفکیک نیستند و مجموع آنها به منزلهی یک کل، قالب و محتوای اثر هنری را تشکیل میدهد. در واقع هنگام بررسی یک اثر هنری تنها به تجزیه و تحلیل عناصر بصری و کیفیت ارتباط میان آنها نباید بسنده کرد. بلکه درک یک اثر تجسمی و ایجاد ارتباط با آن بستگی به داشتن شناخت کافی از هنرمند و درک کلیت آن اثر دارد.
دیدن:
در این میان چشم به عنوان عامل دیدن و نگاه کردن و انتقال درست اطلاعات بصری نقش اصلی را در فراگرفتن زبان هنر تجسمی دارد. زیرا دیدن، امکان تجریهی مستقیم و بدون واسطهی واقعیت و اشیای پیرامون را برای ما فراهم میکند. به همین دلیل ما معمولا به چشمهایمان بیش از سایر اعضا و اندام حسی خود برای فهمیدن واقعیت اطمینان داریم.
اهمیت دیدن به این دلیل است که ما معمولا تصاویر اشیا را نزدیکترین و درستترین نشانه برای درک خصوصیات آنها میدانیم. بهطوری که با دیدن تصویر یک شی میتوانیم بفهمیم که ویژگیها و امکانات آن چیست، در حالی که با شنیدن نام اشیا و یا حتی توصیفی که از آنها میشود نمیتوان آنطور که باید به خصوصیات آنها پیبرد.
عناصر بصری
عناصر بصری در یک اثر تجسمی عبارتند از نقطه، خط، سطح، حجم، شکل(from)، بافت، رنگ و تیرگی_ روشنی.
کیفیات بصری نیز عبارتند از روابطی که در روند سازمان دادن و نظم بخشیدن به عناصر بصری مطرح میشوند. این روابط عمدتا شامل تعادل، تناسب، هماهنگی و ریتم میشود که از اهمیت بسیاری برخوردار هستند. زیرا به واسطهی وجود آنهاست که یک اثر هنری میتواند از وحدت و یکپارچگی که مهمترین اصل سامان بخشیدن به اثر است، برخوردار شود.
روند سامان بخشیدن به یک اثر تجسمی را میتوان با واژه ترکیب(composition) مشخص کرد. در ترکیببندی است که وحدت اثر به عنوان یک کل دارای انسجام درونی تحقق مییابد. در نتیجه دستاندرکاران هنر تجسمی با تکیه بر اصول و مبانی هنرهای تجسمی و تجربهی عملی تمرینهای آن میتوانند شناخت و مهارت خود را در درک و ابداع آثار هنرتجسمی گسترش داده و خلاقیت هنری خود را به نحو موثرتری به کار گیرند.
ارتباط مستقیم جهت انجام پروژه هنر تجسمی در واتساپ و تلگرام
انجام مقاله و پایان نامه رشته هنر(کلیه گرایشها) مقطع کارشناسی و ارشد.
مطالب مرتبط:
هنر تجسمی نقطه
هنر تجسمی خط
انجام پروژه های دانشجویی رشته هنر ( طراحی نقوش سنتی- هنرهای تجسمی- طراحی لباس- طراحی پارچه- گرافیک و…)