هندسه نقوش چیست
علمی است که به چگونگی ایجاد نقوش و ترکیب آنها بر پایه قواعد و تناسبات هندسی میپردازد.
هندسه به عنوان پایهای در طراحی و ترکیب نقشهای هندسی در هنر تمدنهای مختلف جهان مورد استفاده بوده و اهمیت بسزایی داشته است.
نقشهای هندسی از جهت شیوه ترسیم به دو گروه تقسیم میشوند: ۱- نقش های ساده هندسی ۲- نقشهای پیچیده هندسی.
گروه اول نقوشی که قواعد ترسیم بسیار سادهای دارند و تنها با ایجاد شبکههای منظمی از مربع، مثلث و لوزی قابل ترسیم و گسترشاند.
گروه دوم نقشها، معمولا در ظاهر پیچیدگی بیشتری را نشان میدهند. بنابراین قواعد ترسیم پیچیدهتری هم نسبت به گروه اول دارند.
بهترین راه برای درک قواعد مربوط به هندسه نقوش به کارگیری این قواعد در ترسیم انواع نقوش هندسی است.
تاریخچه
یافتههای باستانشناسی نشان داده که اجزاء و شکلهای ساده هندسی از هزارههای پیش از تاریخ به کار گرفته شده و آنها را میتوان بر روی برخی از آثار از جمله سفالینهها مشاهده کرد.
هنرمندان این دوران برخی از اندیشهها و مشاهدات پیرامون خود را با استفاده از اشکال هندسی ترسیم میکردند. تزئینات این آثار بیشتر از انواع مختلف طرحهای خطی، نقطه و نقشهای اصلی هندسی مانند: دایره، مربع و… تشکیل شده است.
طرحهای لایه باز هندسه نقوش
نقوش هندسی چیست
مجموعهای از نقوش که برای ایجاد و ترکیب آنها از قواعد و روابط هندسی استفاده میشود «نقوش هندسی» نام دارند. این نقوش در فضاهای معماری به شکل آجرچینی، آینهکاری، گچبری و نظایر آن و در هنرهای سنتی از جمله اُرسیها، مشبکهای سفال و سرامیکی، منبت، معرق، فرش، کتابآرایی و… مشاهده میشوند.
نقوش هندسی در هنرهای ملی و سنتی ایران است. باید دانست که ترسیم نقوش هندسی بر بستر و زمینههای خاص هندسی انجام میشود تا امکان رسم آنها با کمترین خطا فراهم شود. این بستر مناسب شامل: شبکهها و زمینه ها میباشد که نقوش حاصل از آنها را به روشهای مختلف گسترش میدهیم.
شبکه
برخی از نقوش هندسی بر یک نظام شبکه ای استوار است. نظامی که در آن، شبکههای هندسی به واحدهای مشخصی(مربع، مثلث، لوزی و…) تقسیم شدهاند و به طور منظم قابل تکرار هستند.
در این روش ابعاد محل مورد نظر را به واحدهای منظم و معینی از مربعها، مثلثها و یا لوزیها تقسیم میکنند. هر یک از این واحدها همچون مبنایی است که نقوش هندسی بر آنها ترسیم میشود.
در نهایت این واحدها از هر طرف، به دیگر واحدها میپیوندند تا طرح کلی را به وجود آورد. ویژگی دیگر این نظام آن است که در آن میتوان طرحها را برحسب نیاز، بزرگتر یا کوچکتر ترسیم نمود.
لازم به ذکر است که شبکههای هندسی بیشتر در ترسیم نقوش ساده هندسی کاربرد دارد. برای این منظور ابتدا لازم است شبکههایی از مربع، مربع مورب(قناس)، لوزی و مثلث با زوایای ۴۵،۳۰ و یا ۶۰ درجه ترسیم نمود.
جهت دیدن طرحهای آماده نقوش هندسی کلیک نمایید.
- انجام پروژه های دانشجویی رشته هنر(کلیه گرایشها)
- انجام مقاله و پایان نامه رشته هنر(کلیه گرایشها) مقطع کارشناسی و ارشد.
- تماس سریع با ما از راه واتساپ