اصول رنگ بندی لباس ها. رنگ آمیزی لباس، می تواند متناسب با موقعیت و مناسبت های مختلف تغییر نماید. طراح لباس با شناخت مواردی از جمله گروه سنی، جنسیت فرد، موقعیت های اجتماعی و فرهنگی و مشاغل، به انتخاب رنگ و یا به رنگ بندی طرح لباس اقدام می کند.
دسته بندی کلی در جهت بیان رنگ:
– دسته بندی رنگی براساس گروه سنی و جنسیت فرد
– دسته بندی رنگی بر اساس موقعیت های شغلی و نوع فعالیت
۱- دسته بندی رنگی بر اساس گروه سنی و جنسیت فرد
الف – رنگ های مناسب لباس نوزاد
رنگ هایی که با رنگ سفید ترکیب می شوند مناسب این گروه سنی است مانند انواع آبی سفید، سبز سفید، زرد سفید، صورتی، گل بهی و سفید.
به طور مثال، مجاورت سفید و صورتی؛ این گونه رنگها می توانند فضایی لطیف، پاک، آرام و معصومانه ایجاد کنند.
ب – رنگ های مناسب لباس کودک
به کار گیری رنگ های درخشان، زنده و اشباع در کنار یکدیگر، با این گروه سنی متناسب است. مانند انواع زرد درخشان، نارنجی، سبز روشن، قرمز روشن و آبی روشن.
برای مثال، به کار گیری مجاورت رنگ های نارنجی، سبز و آبی در لباس کودک، فضایی متنوع، شاداب، سرزنده و کودکانه ایجاد می نماید.
ج – رنگ های مناسب لباس نوجوان و جوان
این گروه سنی، از لحاظ رنگ بندی به دو دسته ی دخترانه و پسرانه تقسیم می شوند .
رنگ های مناسب لباس دخترانه (نوجوان و جوان):
رنگ بندی این گونه لباس ها فضایی گرم، پرشور و متنوع را طلب می کند مانند انواع زرد، قرمز، نارنجی و بنفش که بیشتر در مجاورت مکمل رنگی شان به کار برده می شوند.
برای مثال : همجواری قرمز بنفش در مجاورت سبز زرد
رنگ های مناسب لباس پسرانه (نوجوان و جوان):
رنگ بندی این گونه لباس ها فضایی فعال می آفریند و گاهی هم به سردی می گراید مانند انواع آبی، سبز، قهوه ای های روشن، قرمز بنفش، آبی بنفش و غیره.
مثلا، مجاورت آبی بنفش و سبز، فضایی فعال، جوان و پویا ایجاد می کند.
د- رنگ های مناسب برای گروه سنی میان سال و کهن سال
این گروه سنی نیز از لحاظ رنگ بندی به دو دسته ی زنانه و مردانه تقسیم می شود.
رنگ های مناسب لباس زنانه:
رنگ بندی این گونه لباس ها، اغلب با خاکستری های رنگی گرم، همراه با تنوع تیره و روشن آنها مانند قرمز خاکستری، نارنجی خاکستری، بنفش خاکستری و غیره ایجاد می شود.
به طور مثال : همجواری نارنجی خاکستری روشن با سبز خاکستری تیره
رنگ های مناسب لباس مردانه:
رنگ بندی این گونه لباس ها اغلب با خاکستری های رنگی سرد، همراه با تنوع تیره و روشن آنها مانند آبی خاکستری، سبز خاکستری، قهوه ای و غیره ایجاد می شود.
به طور مثال : مجاورت سبز خاکستری تیره و سبز خاکستری روشن
مجاورت خاکستری های متنوع رنگی، فضایی سنگین و موقر ایجاد می نمایند که مناسب رنگ آمیزی لباس های میانسالان و کهنسالان می باشد.
دسته بندی رنگی بر اساس موقعیت های شغلی و نوع فعالیت
الف – رنگ های مناسب لباس های رسمی و اداری
رنگ بندی این گونه لباس ها، بیشتر شامل همجواری های انواع خاکستری های رنگی تیره و روشن و خاکستری های بی فام است. مانند انواع خاکستری های رنگی سبز، آبی، بنفش، قهوه ای و خاکستری های مابین سیاه و سفید.
به طور مثال : مجاورت قهوه ای تیره با قهوه ای روشن می تواند فضایی جدی و رسمی را ایجاد نماید.
ب – رنگ های مناسب لباس های خدماتی
این گونه رنگ ها می باید از لحاظ بیان، متناسب با کاربرد لباس در مشاغل خدماتی به کار برده شود که بخشی از آن عبارت است از:
رنگ سفید: در لباس های مراکز بهداشتی، بیمارستانی، آزمایشگاهی و شیرخوارگاه ها به لحاظ حفظ پاکیزگی و القای آرامش و سبکی و رعایت نظافت، به کار برده می شود.
انواع رنگ سبز: در لباس های مراکز سازمان های محیط زیست، فضای سبز شهری متناسب با عنصر گیاهی و در اتاق عمل به لحاظ ایجاد آرامش و اطمینان بخشی، به کار برده می شوند.
انواع رنگ قرمز: در لباس های مأموران مراکز امدادرسانی و آتش نشانی به لحاظ القای حالت هشدار و خطر به کار برده می شوند.
انواع رنگ آبی: در لباس های مأموران سازمان آب و شرکت های هواپیمایی، به لحاظ وجود عنصر آب و آسمان به کار برده می شوند.
انواع رنگ زرد: در لباس های عوامل فنى سازمان های برق، گاز و تلفن، به لحاظ نیروی هشداردهنده و آگاه کننده ی آن به کار برده می شوند.
ج – رنگ های مناسب لباس فرم نظامی
در رنگ بندی این گونه لباس ها، رنگ ها، متناسب با موقعیت ها و دسته بندی های مربوط تعیین می شوند و به طور کلی، رنگ هایی مانند سبز، سفید، آبی، خاکستری، اکر، قهوه ای، سرمه ای و غیره، به لحاظ وجود خاک، کوهستان و جنگل (نیروی زمینی) و دریا، آسمان (نیروی دریایی و هوایی) و هم به علت لزوم استتار، از لباس های همرنگ با فضا استفاده می شود.
د- رنگ های مناسب لباس های ورزشی
رنگ بندی این گونه لباس ها شامل کلیه ی رنگ هایی است که در نهایت درجه ی اشباع و درخشش خود قرار دارند و یا بازتاب نوری بسیاری را دارا هستند. از قبیل رنگ های فسفری و شبرنگ مانند زرد، سبز، قرمز، نارنجی، آبی، بنفش و غیره.
به طور مثال، همجواری زرد، سبز و بنفش، فضایی پرتحرک و سرزنده ایجاد می کند که مناسب لباس های ورزشی ست. این گونه رنگ های زنده، هشدار دهنده نیز هستند که اگر کوهنورد و با اسکی بازی در میان کوه و برف دچار حادثه گردد به راحتی قابل تشخیص از رنگ محیط می باشد.
ه- رنگ های مناسب لباس های تزیینی
در رنگ بندی این گونه لباس ها، از رنگ هایی مانند فیروزه ای، طلایی، لاجوردی، نقره ای، ارغوانی، سبز یشمی، قرمز، زرد، آجری و… استفاده می شود. نوع مجاورت این گونه رنگ ها، می تواند سلیقه ای و یا برگرفته از سنت های قومی باشد.
منبع: کتاب رنگ شناسی تخصص لباس- رشته طراحی و دوخت
انجام پروژه های رشته هنر(کلیه گرایش ها)
انجام مقاله و پایان نامه کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته هنر(کلیه گرایشها)
- تماس سریع با ما از راه واتساپ